Wat betreft zaken die je portemonnee raken, is oktober een behoorlijk stabiele maand. Dat is best opmerkelijk, gelet op de vele politieke en economische onzekerheden in de wereld, van de Brexit tot de handelsoorlog tussen de VS en China.

Bij de ontwikkelingen op de beurs is te zien dat aandelen goed standhouden. En op het rentefront blijven zowel hypotheekrentes als spaarrentes zeer laag.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld? Bekijk hieronder de Blik op je Geld van oktober 2019.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs stijgt, maar grote regionale verschillen

Na jaren van onafgebroken stijging koelt de huizenmarkt nu af. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland weliswaar nog met 7,2 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Niettemin is er sprake van een afkoeling op de huizenmarkt, zo blijkt uit de laatste cijfers van makelaarsclub NVM.

Vergeleken met het tweede kwartaal klom de gemiddelde huizenprijs namelijk met een bescheiden 1,3 procent. De NVM houdt voor 76 regio’s de plaatselijke ontwikkeling van huizenprijzen bij, en dat geeft een scherper beeld van gebieden waar de huizenprijzen nog stijgen en regio’s waar sprake is van stagnatie.

In liefst 20 regio's was van het tweede op het derde kwartaal van dit jaar sprake van lagere huizenprijzen. Bekijk  hier wat de huizenprijs bij jou in de buurt doet.

LEES OOK: Zoveel huis krijg je voor ongeveer €315 duizend in 17 grote en kleinere gemeenten in Nederland


Hypotheekrente: 10 jaar vast bijna net zo goedkoop als 5 jaar vast

Aan de daling van de hypotheekrente lijkt geen einde te komen. Ook in oktober zet die trend door.

Opvallend is dat het renteverschil bij langere rentevaste perioden steeds kleiner wordt. Zo is het verschil tussen de gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar vast en 10 jaar vast inmiddels minder dan 0,1 procentpunt.

Waar de bodem is? Niemand weet het. Maar de trend is zo dalend als hij maar kan zijn.

LEES OOK: Lage hypotheekrente: deze 2 tactieken gebruiken huiseigenaren om daarvan te profiteren


Sparen: uitholling van koopkracht zet door

Over sparen kunnen we kort zijn: je wordt er nog steeds niet rijk van. En dat is een understatement.

De koopkracht van je spaargeld neemt af, want de spaarrente ligt dik onder de inflatie. Die bedroeg volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 2,6 procent in september. De hoogste variabele spaarrente ligt momenteel op 0,2 procent. Dus je vermogen verdampt waar je bij staat.

Het enige goede nieuws voor huishoudens met alleen spaargeld is dat ze 2022 nog nauwelijks worden aangeslagen voor de vermogensrendementsheffing in box 3, volgens nieuwe plannen van het kabinet Rutte 3. Althans, als de spaarrente de komende jaren op de huidige lage niveaus blijft.


Beurs: aandelen houden stevige winst vast

Vertraging van de wereldwijde economische groei, de handelsoorlog tussen de VS en China en de aanhoudende onzekerheid over de Brexit... de beurs trekt zich er weinig van aan. Hoewel we natuurlijk niet weten hoe de aandelenmarkt ervoor had gestaan zónder die stoorzenders.

Begin oktober ging de Amsterdamse AEX-index even door de knieën, van 580 punten naar 558 punten. Dat bleek een kleine correctie na de rally sinds augustus.

De AEX is inmiddels bijna weer terug op het oude niveau en er staat sinds 1 januari gewoon een koersstijging van ruim 17 procent op de borden, wat 2019 tot nu toe tot een prima beursjaar maakt.

LEES OOK: Krijgen we weer een minicrash op de beurs? Dat is allerminst zeker, maar goed spreiden van je beleggingen kan geen kwaad


Benzine: schrik voor hogere benzineprijs blijkt van korte duur

Benzine heet in de Duitse volksmond 'Sprit'. En Sprit zette begin dit jaar een behoorlijke spurt in: van 1,50 euro per liter ongelode benzine naar 1,74 euro op 22 mei. Waar moet dat heen, dacht je misschien in paniek. We gaan toch niet weer naar de 2 euro per liter? Dat gingen we inderdaad niet, want direct daarna zette weer een scherpe daling in.

In september was er opnieuw een heuse rally door de aanval op belangrijke olie-installaties van in Saudi-Arabië, en steeg de benzineprijs naar gemiddeld 1,68 euro voor een liter euro 95. Weer schrikken!

Inmiddels is de rust wat weergekeerd, want de Saudi's blijken nog redelijk veel olie te kunnen leveren. Medio oktober betalen we gemiddeld 1,63 euro per liter benzine aan de pomp.


Vaste stroomprijs lager dan variabele prijs

Aan de daling van stroomprijzen die voor langere tijd vast staan lijkt een eind te komen. De gemiddelde stroomprijs voor 1 jaar vast is in oktober 6,19 cent per Kwh en dat is een fractie lager dan in september. Daarmee ligt de prijs voor 1 jaar vast nog iets onder de variabele stroomprijs die elk halfjaar wordt aangepast, zoals te zien is in de bovenstaande grafiek.

Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ongeveer 15 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.

Consumentenadviseur Pricewise.nl zegt in een commentaar op de prijsontwikkelingen dat de verwachting is dat stroomprijzen op korte termijn niet verder zullen dalen


Vaste gasprijs op de bodem

Bij de gasprijzen zit er een veel groter gat tussen de gemiddelde variabele prijs en de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast. De gasprijs voor een jaar vastzetten is bijna 4 cent per kuub goedkoper.

Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Bij de kale gasprijs moet je nog ongeveer 40 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

Pricewise denkt dat gasprijzen de komende maanden redelijk stabiel zullen blijven, wat het relatief aantrekkelijk maakt om de gasprijs voor langere tijd vast te zetten.


Lees meer over geldzaken: